Uitzendbureau in coronatijd

De verspreiding van COVID-19 heeft al aanzienlijke gevolgen gehad voor de wereldeconomie, maar dit is nog maar het begin. Veel bedrijven die hun activiteiten moeten terugschroeven, vragen zich af hoe zij de komende maanden gaan herstellen. De uitzendbranche wordt in deze periode met bijzondere uitdagingen geconfronteerd, aangezien persoonlijke interviews niet langer mogelijk zijn met maatregelen om afstand te nemen.

Uitzendbureau corona

Cijfers corona uitzendbureau

Bovendien solliciteren minder kandidaten naar vacatures. Het aantal aanvragen is in januari met 19 procent afgenomen ten opzichte van januari 2019; in februari was er een dip van 47 procent ten opzichte van februari 2019.

Ondanks deze beperkingen kunnen uitzendbureaus toch actief blijven. Een goed plan moet de impact van de pandemie op uw personeel en IT-infrastructuur tot een minimum beperken. Het moet ook jouw bedrijfsreputatie beschermen, de financiële impact verminderen en het uitzendbureau in staat stellen zo snel mogelijk weer normaal te worden.

Wegens corona geldt voor veel uitzendbureaus dat zij; of geen opdrachtgevers meer hebben of dat een groot deel van hun personeelsbestand (al dan niet vrijwillig) thuis zit. Het coronavirus heeft een grote impact op uitzendbureaus. Financieel niet mooi voor de ondernemers.

Uit het onderzoek van Acture blijkt dat er afgelopen week een groei te zien is in griepmeldingen met ruim 200% gen opzichte van andere maanden. Acture is actief op de markt voor private uitvoering van de Ziektewet in de uitzendsector.

Corona uitzendbureau

Het bedrijf constateerde een piek in de griepgolfmonitor en verklaren dat de huidige stijging gerelateerd is aan het coronavirus. Dit jaar was er juist sprake van een mild griepseizoen. Het heeft werkgevers tot nu toe 600 miljoen gekost, dat is de helft minder dan in 2018.

De link met corona wordt duidelijk in de cijfers van Noord-Brabant: het aantal extra meldingen is opgelopen tot 300%. Volgens de directeur sociale zaken bij Acture kunnen die ziekmeldingen niet allemaal van corona patiënten komen. Gezien het nog lage aantal gemeten besmettingen.

De directeur stelt dat uitzendkrachten vluchten naar de ziektewet, omdat zij door de coronamaatregelen zonder werk zitten. Op deze manier voorkomen uitzendkrachten dat ze in de WW terechtkomen.

Corona minder uitzendkrachten

Het coronavirus (COVID-19) raakt veel bedrijven. Sommige bedrijven hebben door de maatregelen rondom corona minder werk. Dit heeft ook gevolgen voor de uitzendkrachten die daar werken.